Wedstrijdverslag UCI Marathon Series Zweden

De tweede stop van onze Scandinavië rondtrip bracht ons naar het Zweede Alingsås voor de volgende UCI Marathon Series. We hadden daar een volle week te besteden om te trainen en te genieten van de omgeving. Heel anders en een stuk minder ruig dan Noorwegen maar zeker erg mooi en het was toch ook wel erg fijn dat ons huurhuis in de bewoonde wereld stond. Zo verwend zijn we dan ook wel weer;).

De verkenning deden we al op woensdag, de wedstrijd zou verreden worden over 2 verschillende rondes van totaal 60km. Net als de omgeving was het rondje totaal anders dan Noorwegen en zeker wat beter geschikt voor mij. Kurkdroge lastige singletrails, snelle schotterpaden en hele steile klimmen werden ons in een mooie gelijkmatige mix voorgeschoteld.

Na nog een lange duurrit op donderdag en verder wat rustige wedstrijdvoorbereiding voelde ik me er zondag helemaal klaar voor. Het had pijpenstelen geregend daags voor de wedstrijd, dus de trails die sowieso al lastig waren zouden nu nog een stukje uitdagender zijn. Voor de schotterpaden was het alleen maar goed, ze waren zo droog dat het grind in iedere bocht onder m’n banden vandaan gleed. Een beetje extra grip kon dus geen kwaad.

Ik deed voor marathonbegrippen een flinke warming up, wetende dat er hard gestart zou worden. Om 11.00 ging het nogal merkwaardige startsignaal (yes, please, you may go now). De eerste 2 kilometer werd geneutraliseerd door de motard en bij het vrijgeven van de koers werd er ogenschijnlijk rustig gestart. Ogenschijnlijk, want de eerste klim volgde al snel en de gaskabel stond binnen de kortste keren snaarstrak. Verschil met vorige week: waar ik toen hoopte op een goed handje deelde ik nu zelf de kaarten uit.

Het deelnemersveld was behoorlijk sterk dus ik hield mezelf nog geen illusies voor, ik geloofde zelf haast niet dat het verschil van week tot week zo groot kon zijn. Na een paar nerveuze kilometers over snelle paden kregen we de eerste trail voor de kiezen. Ik had me goed staande weten te houden in het gedrang en reed in 6e positie. Voor me zag ik dat Thom Bonder en Lars Granberg (2e in Noorwegen) fysiek wat in de problemen raakten. Dat is meestal de eerste stap richting een foutje dus ik passeerde ze snel en had eigenlijk het gevoel nog wat over te hebben.

Daar kwam ik wat te laat achter want Emil Lindgren had er al geen gras over laten groeien. Door er op de eerste trails een flinke snok aan te geven had hij al 30 seconden voorsprong na 10 kilometer. Ik was inmiddels in een groepje van 4 aanbeland, waaronder 2 Team Allebike ploegmaten van Lindgren. Linkeballen gegarandeerd dus.

Samen met Gustav Larsson (de enige niet-ploegmaat van Lindgren in dit groepje) hield ik het tempo hoog en bouwden we onze voorsprong op de groep achter ons uit. Dat in tegenstelling tot de voorsprong van Lindgren, die slonk tot mijn genoegen alleen maar. De radertjes van m’n killer instinct begonnen weer te draaien en ik kreeg er zelf zowaar vertrouwen in dat ik kon gaan strijden voor de overwinning.

Het slot van de eerste en tweede ronde was identiek en erg snel waardoor we als groep veel efficiënter reden dan Lindgren solo kon doen. Het tempo mocht van mij wat hoger maar ik hield in m’n achterhoofd dat de ploegmaten van Lindgren als een stel hyena’s aasden op de vacante podiumposities en daar geen trap te veel voor gingen doen. Onze voorsprong was groot genoeg om het tempo af en toe wat te laten zakken en Lindgren was met 15-20 seconden inmiddels binnen handbereik.

Bij aanvang van de tweede ronde kregen we direct weer een paar flinke klimmen voor de kiezen en Gustav kraakte, net als Dennis Wahlqvist (een van de Allebike mannen). Ze sloten weer aan, maar het was een teken aan de wand. In het Allebike kwartier werd inmiddels onverstaanbaar en naarstig overlegd waarop niet veel later de eerste aanval volgde van Michael Olsson (de tweede Allebike renner in onze groep). Hij probeerde het heuvelop maar ik schakelde 2 tandjes bij en plofte direct bij hem in het wiel. Dat ontmoedigde en hij hield gelijk de benen weer stil.

De klim van de tweede bergprijs van de dag was 500 meter lang en mega steil. Michael probeerde het opnieuw en gaf al snel weer op maar bij het doorrijden van een bocht zag ik dat we bijna bij Lindgren in het wiel zaten. Ik trok door en sloot op de volgende singletrail het gat. Michael kon niet anders dan meegaan en we reden nu met 3 man op kop. Ditmaal was ik in het voordeel, ik kon de mannen nu voor me laten werken in plaats van zelf uitgebuit te worden.

Het tempo bleef alleen niet hoog genoeg om de snelle finale met voldoende voorsprong in te gaan. Van achter sloten Dennis, Gustav en, hoe kon het ook anders, nog 1 renner aan van Allebike. Dit werd tactisch gezien nogal een penibele situatie. Ik voelde me goed genoeg om te rijden voor de winst maar met 4 van de 6 man in ons groepje uit hetzelfde team kon ik volledig uitgespeeld worden.

Voordat ik goed en wel een strijdplan kon bedenken viel Lindgren aan op het laatste klimmetje. Het was niet veel, maar we sloegen een gaatje en waar Lindgren direct de benen stil hield trok ik door. Na een korte singletrack kregen we alleen nog maar brede paden. Drie tandjes erbij en gas erop. De 4 anderen reed ik op het vlakke uit wiel en ik probeerde Lindgren over te laten nemen. Die zat inmiddels op een gouden zetel dus na drie verwoede pogingen had ik wel door dat ik hem niet zo ver ging krijgen.

De voorsprong groeide maar mondjesmaat dus ik moest het tempo zo hoog mogelijk houden. Voor het laatste korte heuveltje voelde ik dat de benen helemaal vol zaten. Lindgren kwam langszij en reed niet veel harder maar het verschil was groot genoeg om mij te lossen. Met 6 seconden glipte de overwinning uit m’n handen. Even balen natuurlijk, maar daags tevoren had ik grif getekend voor een 2e plek in een UCI Marathon Series. Op naar de Rothaus Bike Giro over twee weken!


 

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]