Review Racing Ralph/Racing Ray

Nieuw duo
De vernieuwde Racing Ralph en Racing Ray zijn de laatste troef uit de stal crosscountry banden van Schwalbe. Als een van de Schwalbe atleten was ik zo fortuinlijk om, voordat de band in de verkoop kwam, alvast de eerste wedstrijdkilometers met dit nieuwe duo af te leggen. Alle omstandigheden zijn daarbij aan bod gekomen, droogte en regen, stof/zandgrond, modder, rotsen en wortels over een totale afstand van ruwweg 600 kilometer.

Dat het een duo is, is ook het eerste wat opvalt bij de lancering van deze set: een specifieke voor- en achterband. Ik ben niet betrokken geweest bij de ontwikkeling, maar zelf mixte ik vaak al de Racing Ralph met een Rocket Ron op het achter- en voorwiel. Dat is waarschijnlijk niet geheel toevallig opgepikt door de ingenieurs die dit paar hebben uitgedacht.

 

Inzetbaarheid
De oude profielen gingen beide, een paar kleine updates uitgezonderd, al erg lang mee. Zowel de crosscountry als marathondiscipline verandert snel. Wedstrijden worden korter en parcoursen technisch gezien gevarieerder en veeleisender en dat vraagt om een meer allround band. De Racing Ralph in zijn oude iteratie was voor mij echt een snelle band, en de Rocket Ron mijn go-to voor rotsachtig terrein of modderige omstandigheden. Wat ik daarbij soms miste was een band die die twee eigenschappen beter mixte, waardoor mijn keuze in de regel toch het meest op de Rocket Ron viel om wat marge qua grip en bescherming te houden. Enter: de nieuwe Racing Ralph en Racing Ray, die in dat gat springen.

De updates
De Racing Ralph, de band die bestemd is voor het achterwiel (of in erg droge omstandigheden ook het voorwiel) is volledig op de schop gegaan. Het oude model is op geen enkele manier meer terug te zien, maar de band heeft daarmee wel een gigantische stap vooruit gemaakt. De rolweerstand is voelbaar verminderd door het beter aaneengesloten middenvlak. Opmerkelijk genoeg is tractie onder modderige omstandigheden of op rotsachtig terrein verbeterd. Het gelijktijdig verbeteren van die eigenschappen gaat vaak niet hand in hand, dus petje af dat dat hier wel is gelukt. Wat verder opvalt is dat de noppen gelijkmatiger verdeeld zijn over het loopvlak.

Dat heeft als gevolg dat grip gelijkmatiger beschikbaar is over de breedte van de band. Bij de oude band viel de grip nog wel eens weg bij het overhellen in bochten of in off-camber (schuine kanten) situaties, voor hij plots weer terug kwam op de volgende rij noppen. Dit maakte de band onvoorspelbaar op sommige momenten. Buiten de betere verdeling zijn de noppen ook hoger en wat agressiever geplaatst (lees: onder een kleine hoek). Dit zorgt voor voelbaar betere acceleratie en remgedrag. Met name dat laatste is radicaal verbeterd, doordat de noppen dankzij de hoek waar in ze geplaatst zijn beter happen in de ondergrond.


Foto: plenty grip in de klimtijdrit van de Alpentour

Dat is iets wat ook te zien is bij de Racing Ray, in mijn ogen een sterk verbeterde Rocket Ron. Die band had plenty grip, maar ook daar waren de rijen noppen voor mijn smaak iets te ver uit elkaar geplaatst. Ook hier kwam de voorgenoemde onvoorspelbaarheid op sommige momenten terug. Ik merk dat met deze combinatie banden het rechtdoor snijden van lijnen in glad, wortelachtig en rotsachtig terrein beter gaat. Met name de voorband is belangrijk in het opbouwen van vertrouwen dat nodig is om obstakels te springen, omdat het voorwiel als eerste weer contact maakt na een bunny hop. Waar ik voorheen vlakkere en langere lijnen met meer meters uitkoos, durf ik nu mijn snelheid hoger te houden en agressiever te rijden zonder het gevoel te hebben extra risico te nemen.

Doordat net zoals bij de Ralph de middelste rij beter op elkaar aansluit, is ook hier veel winst geboekt in de rolweerstand. De stand van de noppen vertoont gelijkenissen met de achterband, waardoor ook hier het remgedrag veel krachtiger en stabieler is. Bijkomend voordeel is dat de nop zelf stabieler wordt. Hij rolt daardoor minder snel onder je vandaan bij het ronden van bochten op hoge snelheid of landingen op off camber terrein. Een van de belangrijkste redenen dat de band veel meer vertrouwen bij mij aanspreekt.


Foto: snel bochtenwerk gaat significant beter

Levensduur
Dan last, maar zeker not least, de duurzaamheid. De voorband oogt, ondanks de zachtere speedgrip compound, na 600km in voornamelijk rotsachtig terrein nog als nieuw. De achterband is er minder aan toe, maar dat is niet vreemd. Via het achterwiel wordt de kracht overgebracht en deze blokkeert ook het snelst. Ik gebruik het achterwiel sowieso vaak om al remmend in te sturen op snelle schotterpaden of haarspeldbochten en de laatste races bevatten eigenlijk alleen maar dat soort terrein. In Nederland, met veel zandgrond en klei, gaat deze zeker 3-4 keer zo lang mee durf ik uit ervaring te zeggen.

Al met al echt een grote stap vooruit. Het is lastig een allround band te maken, omdat er altijd sprake is van compromissen. Deze set springt duidelijk in het gat dat tussen de Racing Ralph en Rocket Ron viel en is vanaf nu dan ook mijn weapon of choice voor nagenoeg alle wedstrijden. Binnenkort verkrijgbaar bij Beukers Bike Centre en de andere Schwalbe dealers!


 

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]