Wedstrijdverslag NK Zoetermeer

Na anderhalve maand keihard werken was gisteren dan eindelijk weer zover: het NK. De wedstrijd in Alzingen van het weekend ervoor had me veel vertrouwen gegeven en ik ging met rust en vertrouwen richting Zoetermeer.

De verkenning van zondag was heel anders dan die van zaterdag, het rondje lag er op de dag van de race veel beter bij doordat een paar regenbuien ’s nachts de stoffige toplaag hadden vastgelegd. Er was overal grip te over en dat was ideaal voor mij, het is voor mij als relatief grote renner belangrijk dat ik mijn vermogen goed kwijt kan bij kort en steil klimmen.

Het weer sloeg halverwege de ochtend echter behoorlijk om, het begon te regenen en dat ging door tot een uur of half 1. Om 13.20 viel ons startschot en het was inmiddels weer droog, al was de ronde al volledig verregend. Ik zat even klem achter een bijna valpartij bij de start maar kon al snel weer opschuiven en zat mee op plaats 5.

Halverwege de ronde reed ik op plaats 3, maar door de gladheid had ik moeite met de afdalingen. Ik had duidelijk minder grip dan de jongens voor me door een wat onhandige gok met de bandenkeus en moest telkens gaatjes laten vallen in de afdalingen. Dit ging 2 rondes zo door en hoewel ik me redelijk voelde was het dichtploffen van de tijd die ik liet liggen in de afdalingen kostte veel energie.

Na 2 rondes koos ik dan ook mijn eigen tempo en kwam ik samen met Jeroen van Eck te rijden. Hij leek het vooral in de klimmen zwaar te hebben in mijn wiel en daar besloot ik al snel gebruik van te willen maken. Ik plaatste een aanval en sloeg even een gaatje maar Jeroen sloot weer aan. De versnelling werkte voor mij zelfs averechts, want de power zakte ineens behoorlijk weg en toen Jeroen nog eens aanviel was dat voor mij the limit. Ik kon niet volgen en reed alleen verder op plaats 4.

De volgende rondes was het knokken om tempo te houden, ik zat niet heel lekker op de fiets omdat ik gewoon slecht omhoog kwam. De afdalingen gingen inmiddels wel weer veel beter, ik had stukken meer grip doordat de ondergrond hard droogde, maar daarmee kon je op dit rondje eigenlijk geen tijd goedmaken.

In ronde 4 stak Gosse van der Meer mij voorbij, ik maakte geen schijn van kans en moest hem direct laten gaan. Ik reed nu dus voor plaats 5 en wist deze positie gelukkig tot in de laatste en 6e ronde vast te houden.

Sec naar de klassering gekeken mag ik niet klagen, maar ik had gehoopt op een beter gevoel op basis van de race in Alzingen. Ik moet echter in mijn achterhoofd houden dat ik van ver ben gekomen in anderhalve maand tijd en met die gedachte kan ik vrede hebben met dit resultaat. De stijgende lijn heb ik duidelijk weer te pakken, nu ga ik weer op zoek naar constantere prestaties in de 2e helft van het seizoen. Met de planning daarvan ga ik de komende dagen bezig, nadat ik eerst even een paar dagen rustig aan heb gedaan!

Foto's: Erik van den Boogert


LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]