Wedstrijdverslag Alzingen

Nadat ik 6 weken geleden weer ben begonnen met trainen heb ik de trainingsbelasting snel  op kunnen bouwen naar mijn eerste grote doel na mijn dip: het NK. Gisteren reed ik als afsluiter van het laatste trainingsblok naar deze wedstrijd de Beneluxcup in Alzingen (LUX).

We waren op vrijdag al afgereisd omdat mijn broertje al op zaterdag reed, mijn race stond voor zondag op het programma. Dat gaf mooi de gelegenheid om zaterdag een relaxte dag te doen en het rondje goed te verkennen. Deze was niet heel bijzonder voor buitenlandse begrippen, maar wel gewoon leuk om te rijden. Het was een snel en kort parcours met ongeveer 80 meter hoogteverschil en relatief simpele afdalingen met veel flow.

Om 15.00 ging het startschot voor ons, ik stond in een veld van 70 man ergens rond plaats 40 opgesteld. Mijn start was prima, maar ik zat al heel snel klem en doordat de aanloop naar de eerste singletrack heel kort was begon ik rond plaats 30 aan de wedstrijd. Mijn eerste twee rondes moest ik wijden aan het goedmaken van verloren tijd om een goede positie te bekleden.

Bij de doorkomst voor de 3e ronde reed ik ergens rond plaats 15 en moest ik even temporiseren voor het volgende deel van de race. Ik had flink wat gegeven om hier te komen en wilde nog meer plaatsen opschuiven, na een halve ronde voelde ik me weer wat frisser en kon ik een stevig tempo kiezen waarmee ik plaatsen goed bleef maken.

In de 4e ronde kwam ik samen te rijden met Wout Alleman, we leken goed aan elkaar gewaagd en reden in de rondes hierna samen op om plaatsen goed te maken. De gaten voor ons werden inmiddels wel steeds groter, dus met nog iets minder dan de helft van de race te gaan en strijdend om plaats 8 vroeg ik me af hoeveel we nog op konden schuiven.

Twee rondes voor het eind kwam toch de 6e plaats nog in zicht, we hadden Jeroen Boelen inmiddels bijgehaald en ik reed inmiddels op mijn reserves. Het mooie was er vanaf dus ik reed verdedigend om het slot van de race af te wachten.

In de 10e en laatste ronde sprong iemand uit onze groep voor de 6e plaats en bleef ik over met Wout en Jeroen om de 7e plek te verdelen. Het tempo zakte even wat in totdat we bij de slotklim aankwamen, Jeroen reed op kop en ik in zijn wiel met Wout achter mij. Laatstgenoemde ging langszij en ik passeerde Jeroen in zijn wiel maar de koppakking knalde gelijk bij mij en ik moest mijn eigen tempo kiezen.

Wout sloeg een gaatje maar ik had Jeroen met nog een dikke kilometer te gaan ook los. Er volgde nog een steil stuk en Wout reed een stukje voor me, ik liet het nog niet voor wat het was want hij viel iedere ronde stil op dit gedeelte. Een tel later stond hij aan de kant te rommelen aan zijn ketting, dit was voor mij het moment om te gassen.

Het laatste stuk was voornamelijk vlak met nog een bochtig stuk over een grasveld. Dit bood wat overzicht en ik zag dat ik een seconde of 10 had op Wout, het was nu dus een kwestie van geen risico’s nemen en uitrijden. Na een uur en drie kwartier met de toerenteller in het rood passeerde ik zo de finish op plaats 7 overall en als 4e belofte. Dit was mijn eerste grote mountainbikewedstrijd na de Alpentour. Na een zware trainingsperiode voelt het goed dat ik nog zo’n race uit de benen kan persen dus ik ga met vertrouwen richting het NK!

Foto: Erik van den Boogert

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]