Wedstrijdverslag nationale wedstrijd Sittard

Gisteren werd voor het eerst in Sittard een mountainbikewedstrijd verreden, in eerste instantie stond er een NRW-cup in Duitsland op het programma maar de berichten over het parcours klonken goed. Van echt mooie mountainbikewedstrijden zijn er in Nederland niet veel dus besloot ik om de route iets af te buigen naar het zuiden en samen met Jesper (die zijn eerste MTB-wedstrijd na zijn rugbreuk weer reed) naar Sittard af te reizen.

Na aankomst gingen we direct het rondje op en die lag er door de regen van afgelopen week behoorlijk drassig bij. De stukken buiten het bos waren alweer redelijk opgedroogd maar de bosgrond was al volledig kapotgereden en na de eerste wedstrijden van de dag waren er al diepe sporen te zien. Dit zou alleen nog maar erger worden dus dat beloofde wat voor onze wedstrijd. Het rondje was in ieder geval behoorlijk pittig met wat korte felle en middellange klimmen, voor Nederlandse begrippen echt gaaf dus.

Om 14.00 ging voor ons het fluitje en op de startklim van 300 meter werd direct flink gas gegeven. Matthijs Eversdijk en Dave van der Kooij zaten het eerste stuk op kop met daarachter Bas Peters bij wie ik weer in het wiel zat. Al snel nam ik over van Bas en niet veel later passeerde ik ook Dave nadat Matthijs en foutje maakte en we van de fiets moesten.
In de slotfase van de startlus zat nog een middellange klim waar ik Matthijs passeerde en zo de kop van de wedstrijd pakte. Ik voelde me redelijk maar moest wel uitkijken dat ik mezelf niet opblies, de wedstrijd was namelijk nog lang.

Al snel moesten Matthijs en Dave lossen en kwam ik samen met Niels Wubben en Erik Groen te rijden. Doordat ik goed in het rood zat reed ik technisch niet heel lekker maar halverwege de eerste volle ronde temporiseerden we wat en kwam ik goed in mijn flow terecht. In de 2e ronde gaf Niels echter gas en Erik kon nog even volgen. Ik probeerde het uiteraard ook maar kon alleen geen antwoord geven op deze versnelling en even leek het erop dat ik alleen kwam te rijden. Erik brak echter ook en zo sloot ik snel weer aan bij hem in het wiel.

Inmiddels hadden we een comfortabele voorsprong opgebouwd op Bas Peters en Jeroen Boelen die achter ons reden. Toen Erik aangaf dat hij behoorlijk stuk zat na de beginfase van de race probeerde ik het zelf nog even maar ik voelde al snel dat ik niet genoeg macht in de benen had om gedurende het resterende deel van de race in mijn eentje een voorsprong te behouden.

Halverwege de race kwamen Jeroen en Bas even wat dichterbij en moesten we het tempo iets verhogen om niet in gevaar te komen. In de 5e en voorlaatste ronde was de voorsprong echter weer wat gegroeid en bleef hij ongeveer gelijk op een seconde of 30.

Met een redelijk gevoel begon ik aan de slotfase van de race. De voorlaatste ronde had ik op kop gereden en de laatste ronde was dus voor Erik. Ik zat best goed in het wiel en had de indruk dat ik hem op het laatste moment nog wel kon passeren. Een vroege vlucht zou niet gaan lukken, daarvoor had ik al teveel gegeven. In het laatste technische deel liepen de benen echter helemaal vol en op de klim die daarop volgde moest ik Erik laten lopen. Het was toen nog maar 750 dus uiteindelijk kwam ik een seconde of 10 achter Erik over de finish en was een 3e plek mijn deel. Een mooi resultaat met flinke trainingen in de benen en dus een goed vooruitzicht op het NK over 2 weken!


< Wedstrijdverslagen 2014

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]