Wedstrijdverslag World-Cup Nové Město na Moravě

Een spannend weekend met mijn eerste World-Cup van dit jaar in Nové Město na Moravě. Op donderdag ben ik al afgereisd met ploegmaat Frank en na een paar goede verkenningen en wat relaxte dagen was ik helemaal klaar om een strakke race te rijden. Na afgelopen week had ik in de aanloop naar de race het EK in mijn achterhoofd maar vandaag draaide alles alleen maar om een goede uitslag. Rijden met een dergelijk toernooi als doel leidt alleen maar af dus dit probeerde ik van me af te zetten.

Ik stond opgesteld op plaats 60, om 09.00 ging het startschot en ik was goed weg. Op het asfalt hoorde ik links van me al een valpartij maar op een paar nerveuze slingers na kwam ik goed op het eerste schotterpad terecht. Ik schoof langzaamaan op en reed de top 20 binnen voordat de eerste echte klimmetjes kwamen. Ik zag al snel gaten ontstaan en trok nog wat harder door. Ik reed inmiddels tegen de top 15 aan en vlak voor de laatste klim van de startronde passeerde ik nog wat jongens om op plaats 14 terecht te komen. Het deed zeer om hier te komen maar het gevoel was echt ontzettend goed dus ik trok door.

Normaal gesproken word er wat getemporiseerd (lees: beheersder gereden) als de beginfase van de wedstrijd op gang is. Er waren inmiddels gaten geslagen maar van temporisatie was allerminst sprake, ik moest echt volle bak door blijven stampen in zowel de klimmen als afdalingen. Fysiek kon ik het prima opbrengen maar mentaal moest ik een knop omzetten om dit nog een uur en een kwartier vol te kunnen houden.

De 2e ronde begon ik in het wiel van Anton Cooper, echt bizar om ineens tussen dat soort jongens te rijden. Helaas sloeg halverwege deze ronde het noodlot toe. Op de ‘Vertical Drop’  bleef mijn voorwiel haken in de onderste knik, ik ging echt vol over het stuur en landde plat op mijn buik, borst en hoofd. Het was goed dat ik een helm op had want anders had het een heel lelijke crash kunnen worden. Alle lucht was uit mijn longen geslagen, een official vroeg of ik oké was en ik sprong weer op de fiets. Even was ik groggy maar ik probeerde me weer te focussen. Ik voelde dat mijn lichaam na de startronde zijn uiterste best moest doen om te herstellen in combinatie met die val.

Ik reed nu op plaats 14 en kon even niet lekker doortrekken. Er kwamen drie man voorbij en ik zakte af naar plaats 17. In ronde 3 voelde ik echter dat mijn voorband afliep (als gevolg van mijn val uiteraard). Ik kon niet meer volle bak naar beneden omdat sturen slecht ging en vroeg de bondscoach om een pomp te regelen. Toen ik in de verzorging kwam stond de mechanieker klaar met de pomp, ik wilde namelijk geen wiel wisselen en hoopte dat de latex het gat zou dichten.

Dat gebeurde helaas niet en in ronde 4 moest ik alsnog wisselen bij mijn eigen verzorgster Ageeth. Dat ging vlot, maar door al het stilstaan lag ik inmiddels achterin de top 20 na mijn wielwissel. Ik baalde even maar besloot nog 2 rondes door te zetten. De gaten waren echter dusdanig groot en mijn benen dusdanig leeg dat meer dan 2 man passeren er niet meer in zat.

Fysiek ging het echter top dus ik ben ontzettend tevreden over dat deel van de race. Het was jammer dat ik viel maar rondjes zoals deze zijn zo ontzettend veeleisend dat dat kan gebeuren. Ik hoop dat mijn beginfase van de race genoeg is om de bondscoach te overtuigen mij mee te nemen naar het EK in Sankt Wendel over twee weken. Fingers crossed en ik houd jullie op de hoogte!


< Wedstrijdverslagen 2014

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]