Wedstrijdverslag Nieuwkuijk

Na 2 weken zonder wedstrijden was het gisteren tijd voor de opener van de meest prestigieuze wedstrijdreeks in Nederland, de topcompetitie. Die werd verreden in het Brabantse Nieuwkuijk en had de UCI-C2 classificatie, er waren dus wereldbekerpunten te verdienen. Aangezien ik daar de afgelopen jaren een chronisch tekort aan heb was ik er na een pittige week trainen op gespitst om die te behalen.

Rond half 3 ging het startschot en ik was heel slecht weg, ik kwam niet snel genoeg in mijn pedaal en werd snel gepasseerd door veel mensen. De startlus was ontzettend snel dus het was lastig om het verschil met de kopgroep dicht te rijden maar ik wist door te schuiven naar de 18e plaats. Dat was nog lang niet goed genoeg alleen door de vele singletracks zat ik opgesloten achter anderen. Voor mij waren er een paar valpartijtjes en het stroopte een paar keer flink op in de bottlenecks dus dat kostte me veel tijd.

Na anderhalve ronde volle bak door te hebben getrokken zat ik in de groep voor de 4e t/m 9e plaats. Het gat met de kopgroep was 20 sec. maar ik besloot om niet door te trekken omdat ploegmaat Frank Beemer met 2 anderen een gat had geslagen.

In de derde ronde nam ik initiatief want ik vond de groep te groot, ik lag het tempo wat hoger en het groepje brak. Met 4 man waren we weg maar de koers was nog lang, het feit dat Frank in de kopgroep zat kon ik in mijn voordeel uitspelen zodat ik op de stukken in de wind niet teveel op kop hoefde te doen. Op het technische gedeelte pakte ik wel veel kopwerk, ik had het idee dat dit minder energie kostte dan achter iemand aan rijden.

Het groepje veranderde gedurende de race qua samenstelling niet echt meer. Ik reed met Erik Groen, Kevin Panhuyzen en Robby de Bock en de kopgroep was inmiddels uit zicht. We reden nu dus voor plaats 4 en ik voelde me nog behoorlijk goed.

In de 7e en voorlaatste ronde kwam het tempo al wat hoger te liggen maar het groepje bleef bij elkaar. In de 8e ronde koos ik opnieuw het voortouw op het technische stuk en kon ik mooi mijn eigen tempo rijden. Het slotstuk richting de finish bestond vooral uit rechte einden dus hier kwam het tempo een stuk lager te liggen. Niemand wilde het werk nog doen en op een van de rechte stukken vlak voor het laatste bosje met singletrails ging Kevin uit het 1e wiel aan. Robby reed op kop maar moest passen, ik kon Kevin wel bijhouden maar het snelheidsverschil met Robby was niet groot genoeg om hem te passeren.

Ik zag dat hij er doorheen zakte maar ik kon er niet direct langs. 100 meter verder, voor de laatste zandbak wist ik er net langs te piepen maar het gaatje met Kevin was al te groot. Ik zat aan m’n taks, voelde de kramp opkomen en probeerde zo goed als mogelijk te herstellen op het laatste technische stukje.

Er volgde nog 750 meter asfalt en ik ging vol aan, met Robby en Erik wist ik een gaatje te slaan en dat kon ik in mijn eentje doortrekken tot de finish. Overall finishte ik dus als 5e achter Kevin en bij de beloftes werd ik 3e. Na een slechte start wist ik goed terug te komen dus ik was tevreden met hoe het fysiek ging, bovendien heb ik weer 10 extra UCI-punten gescoord dus mijn doel was behaald!

Foto 1:  Erik van den Boogert 
Foto 2: Wim Lemmers


< Wedstrijdverslagen 2014

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]