Egmond-pier-Egmond

De kop van 2013 is eraf! Vandaag was het weer zover, een regionaal hoogtepunt met de Egmond-Pier-Egmond strandrace die voor de 15e keer werd georganiseerd. Heel de regio leeft hier altijd naartoe en ik vind het zelf ook altijd een gave wedstrijd dus ik rijd hem altijd met plezier. Als ik hier goed weet te presteren pak ik publiciteit waar veel lokale sponsoren baat bij hebben dus dat is al een hele goede reden om aan de start te staan.

Vorig jaar wist ik hier de negende plaats te behalen, dit was dan ook het nummer waarmee ik dit jaar aan de start mocht verschijnen. Na een half uurtje in te hebben gereden, het strand tot aan de naald te hebben verkend en een paar keer de op- en afgang te hebben gereden was ik er klaar voor!

Om half 11 viel het startschot, ik was niet goed weg doordat ik klem zat tussen een paar mensen en deed dus maar even  voorzichtig op de boulevard, het was er erg glad door al het zand dat op de rode klinkers lag. Zo gauw als ik aanzette met mijn strandbanden slipte ik al door dus het zou zonde zijn om hier de koers al te verliezen. Naast mij ging Patrick Ijpelaan al onderuit in de eerste bocht en daarna hoorde ik achter mij nog veel meer gekletter van materiaal dus ik was blij dat het heel hield.

Op de strandopgang wist ik veel goed te maken, ik kwam er opvallend goed doorheen met mijn nieuwe Felt full-suspension bike en wist snel de aansluiting te pakken met de kopgroep. Er werd tot de naald stevig doorgetrapt en ik school me een beetje op in de groep, zoals ik al dacht was die behoorlijk groot door de goede conditie van de strand en de wonderbaarlijke afwezigheid van de wind.

Tot aan het keerpunt waren het telkens korte krachtsexplosies die de heenweg nog enigszins hard maakten, op de ontsnapping van Rob van der Niet na was alles loos alarm en bleef het tot Ijmuiden bij elkaar. Op het moment van het keren zat ik goed voorin en kon ik nog wat verder doorschuiven, waardoor ik achter Bram Rood als 2e van de groep en derde overall het asfalt op kwam. De strandopgang deed wel flink zeer dus het was lastig om nog hard door te halen maar ik wist mijn positie voor in de groep goed vast te houden.

Gedurende de 2 km asfalt richting de strandopgang werd er veel gedrongen maar ik wist me goed te handhaven en op het laatste moment op de stelconplaten nog een paar plaatsen te pakken zodat ik voorin het strand op kwam. Hier ging het gelijk vrij hard waardoor het even duurde voordat ik de aansluiting had. Tot aan Castricum was het weer een wirwar van korte ontsnappingen maar ik kon er goed bij blijven en voor ik het wist waren we bij Castricum. Samen met Kevin van Hoovels kwam ik hier als 2e op het beton en ik had wel door dat de koers hier echt zou exploderen. Ik trok zo hard mogelijk door naar boven maar zat al flink in de verzuring van het constant versnellen en de strandafgang die we net gepakt hadden. Ik wist het gaatje met Kevin gelukkig klein te houden en sloot aan op de parkeerplaats.

Ik recupereerde snel en kon weer mee omhoog, de passage met de strobalen richting het strand passeerde ik snel en ik kwam achter Kevin en als 3e overall het strand op. Het ging nu echt van jetje, de adrenaline gierde door mijn lijf omdat ik wist dat ik reed voor het podium. Er zaten allemaal kleine gaten tussen de renners en ik had moeite om het tempo bij te benen. Eventjes twijfelde ik maar toen de 4 man voor mij stilvielen hakte ik de knoop door en gaf ik vol gas. Ik sloot aan en pakte even rust in het wiel. Al snel kon ik er weer tegenaan al werd er wel veel verzaakt in de groep. De laatste twee kilometer vond ik het mooi geweest en trok ik nog een keertje door.

Bram was het ook zat en trok na mij door waardoor we het groepje weer een beetje vlottrokken, iedereen draaide het laatste stukje aardig mee en we stevenden met een goed tempo af op de strandafgang. Het leek er even op alsof ik het ging halen maar doordat ik mijn voet uit mijn linkerpedaal trok verloor ik veel snelheid en moest ik af stappen. De verzuring speelde inmiddels parten dus ik kon op de rijplaten nog wel snel opspringen maar kon het verschil niet meer maken.

De laatste paar 100 meter was dus nog even flink afzien op het stukje omhoog maar met de finish in zicht wist ik dat de zevende plaats in de pocket was. Daar was ik natuurlijk ontzettend tevreden mee, na vorige week 10 dagen hard te hebben getraind in Spanje. De gedane arbeid betaalt zich duidelijk uit en motiveert mij alleen nog maar meer om een mooie start van het echte mountainbikeseizoen te maken!


< Wedstrijdverslagen 2013

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]