Wedstrijdverslag topcompetie #2 Landgraaf

Gisteren was het dan eindelijk tijd voor de 2e ronde van de Nederlandse topcompetitie nadat Apeldoorn was afgelast. Tevens was dit het laatste meetmoment voor het NK dat komend weekend zal worden verreden. Ik ging heen zonder verwachtingen na mijn laatste zware trainingen af te hebben en zou er het maximale uit halen om te zien waar het schip strandde.

Het rondje was heel anders dan afgelopen jaar met minder klimmen en wat meer verbindingsstukken. Die waren echter ontzettend snel en dus was het niet heel makkelijk om daar je herstel te pakken. Op de berg bij Snowworld hadden ze wel weer mooi gebruik gemaakt van de singletracks die daar lagen en zo was het rondje toch erg aantrekkelijk.

De start was iets verlaat maar om even voor half 3 ging het fluitje en was ik goed weg vanaf de 3e rij. Ik kon al snel wat plaatsen pakken en wist me zo de top 10 in te wringen. Het tempo lag het eerste stuk ontzettend hoog dus voor ik het wist waren we aanbeland bij de eerste klim. Daar wist ik me goed te handhaven maar er was een stuk waar we moesten lopen. Ik kreeg even niet genoeg grip en kwam stil te staan waardoor ik door wat mensen werd ingehaald.

Hierna was er even geen gelegenheid om in te halen en zodoende verdween de kopgroep uit zicht. Toen we aanbeland waren bij de langste klim van het rondje, langs de skihal, zag ik ze echter weer rijden en ik was inmiddels weer wat plaatsen naar voren geschoven en reed nu voor de 6e plaats.

Na de laatste afdaling was het nog een kilometer vlak naar de finish en daar kwam Hans Becking langszij. Ik zag de kopgroep al rijden maar kon dat niet in m’n eentje dichttrekken en Becking lag het tempo net wat hoger. Zo sloten we aan bij de voorste 4 aan het begin van de 2e ronde.
Er werd hier nog erg hard gereden maar al snel temporiseerde het wat en kon ik mijn herstel ook even pakken. In de eerste ronde moest ik ontzettend diep gaan en om het de rest van de race vol te houden moest ik even wat rustiger aan doen. In het wiel kon ik op de verbindingsstukken op adem komen en me voorbereiden op de eerstvolgende klimmen.

Totdat we aankwamen bij de skihal ging het erg goed, Bas Peters ging op de langste klim echter op de pedalen staan en ik moest toen echt tot het gaatje gaan om bij te blijven. In de afdaling daarna kon ik er echter goed bijblijven en wist ik het kleine gaatje dat ik had laten vallen weer te dichten.

In de 3e ronde werd het me op dezelfde klim echter te gortig en moest ik lossen. Ik liet ze gaan en koos snel mijn eigen tempo, wat gelukkig niet veel lager lag. Achter mij reden Sébastien Carabin en olympiër Kevin van Hoovels, tot in de 4e ronde bleef ik voorliggen maar daarna wisten zij toch aan te sluiten.

Op de klim langs de skihal trok Kevin het gas open en wederom lag het tempo mij te hoog, de uren die ik afgelopen week had gemaakt en de harde start begonnen zijn tol te eisen. Ik ging verder op mijn eigen tempo op de 8e plaats. De hele 5e ronde reed ik alleen totdat in de 6e ronde de cyclocrosser Niels Wubben aansloot. Ik pakte het wiel en kon goed volgen maar in de voorlaatste klim moest ik opnieuw passen. Dat was wel even frustrerend maar ik voelde dat er niet meer in zat en zette door om de 9e plaats vast te houden. Na de laatste afdaling kwam ik door de verzorging en daar stonden Wilton en Simon mij iets toe te schreeuwen, wat het was hoorde ik ook niet maar het was voor mij in ieder geval reden om even een tandje bij te zetten.

Niet veel later zag ik Niels voor me rijden die een lekke band had, helaas kan dat ook gebeuren en zo wist ik dus toch nog een 8e plaats te pakken. Goed voor wat UCI-punten maar, nog belangrijker, vooral goed voor het vertrouwen. Gisteren heb ik daar meer dan genoeg van bijgetankt dus aankomend weekend reis ik met een goed gevoel af richting Noorbeek voor het NK XCO aldaar. Ik ben dichter dan ooit bij de trui en ga er dus mijn uiterste best voor doen!

Foto 1: Erik van den Boogert
Foto 2: Wim Lemmers

Klik hier voor een uitgebreide fotoimpressie van de race.


< Wedstrijdverslagen 2014

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]