Wedstrijdverslag nationale wedstrijd Assen

De laatste wedstrijdcyclus in aanloop naar het NK dient zich aan en begon gisteren met een nationale koers in Assen. Eigenlijk had ik de BMC-cup in Gränichen (CH) op het programma staan maar vanwege al het reizen van de afgelopen tijd besloot ik even wat dichter bij huis te blijven. Na een pittige week training voelde ik me lang niet fris maar naar omstandigheden voelde het ok.

Mijn broertje reed ook in Assen dus ik was ruim op tijd aanwezig en kon even rustig het rondje bekijken. Het lag er supersnel bij en de ronde was bovendien erg kort, iets wat me nog meer op viel toen ik mijn warming-up op het parcours ging doen. Een rondje duurde toen al niet veel langer dan 8 minuten dus in de wedstrijd zouden de tijden nog veel lager uitkomen.

Om 13.15 ging het fluitje, ik was goed weg maar schoot na 40 meter uit mijn pedaal. Snel herstelde ik de fout maar ik moest nu door mul zand inhalen tussen het peloton en de dranghekken in. De snelheid lag al erg hoog dus dat was even tricky maar voordat we de singletrack op gingen reed ik 4e. Onno Reijnhout maakte een slippertje in een off-camber bocht en zo schoof ik op naar de 3e plaats bij Koen van der Ven en Erik Groen in het wiel.

Na de startronde schoof ik snel op naar Erik Groen’s wiel. Die gaf lekker gas op het technische stuk van het rondje en zo sloegen we samen met Tim Lemmers al snel een gaatje van een seconde of 10. Erik zag dat ook en zo vergrootten we de voorsprong nog wat meer. Tim kon volgen, maar daarmee was ook alles gezegd en na iets meer dan 2 rondes gaf hij er de brui aan.

Jeroen zat ongeveer 15 seconden achter ons en had zijn directe achtervolgers al gelost. Even dacht ik dat hij samen met Tim nog wel een gevaar voor mij en Erik kon vormen omdat dit rondje geknipt was om samen te werken. Tim was echter zo kapot dat hij bij Jeroen gelijk moest lossen en daardoor zaten ze allebei alleen.

Dat was in het voordeel van mij en Erik want wij konden het kopwerk eerlijk verdelen. Er zaten een aantal lange rechte einden in het rondje en het was lang niet windstil dus het is lekker als je je dan even op kunt schuilen achter iemand anders. Ronde om ronde reden we op kop, maar ik voelde wel dat ik meer tempo kon maken dan Erik.

Half koers liet Erik het tempo mij wat te veel zakken en dat bleek ook wel uit onze voorsprong op Jeroen. Die verdween zowat als sneeuw voor de zon, ik bleef echter nog even geduldig tot het punt waar we telkens wisselden van kopbeurt en gaf toen gas. Jeroen was gevaarlijk dichtbij gekomen maar het stuk met de lange einden tegenwind had ik nog voor me. Binnen een kilometer was de voorsprong weer de oude en ik hield het tempo er lekker op.

Inmiddels hadden we er al een ronde of 7-8 op zitten en ik begon nu aan de slotfase van de koers te denken. Er was nergens een echt lekker punt waar je de deur dicht kon gooien voor de finish en het op een sprint aan kon laten komen. In de laatste kilometer waren er plenty inhaalmogelijkheden dus het zou sowieso een machtsspelletje worden.

In de laatste rondes in aanloop naar de finish bleef de voorsprong ongewijzigd. Op het moment dat we de laatste ronde in gingen voelde ik dat Erik het tempo logischerwijs direct liet zakken. De voorsprong was echter groot genoeg om dit te doen dus ik hield me gedeisd. Tot de laatste kilometer bleef ik bij Erik in het wiel waarna ik overnam.

Langzaamaan voerde ik het tempo op tot aan de laatste bocht naar rechts. Vanaf daar was het nog 250 meter en werd inhalen wat lastiger. Mijn strategie werkte en Erik had door het langzaam stijgende tempo niet de kans om naast het spoor in te halen. In de laatste bocht naar rechts hoorde ik hem later remmen en trok ik het gas vol open. Dat deed even goed zeer maar ik zette door en het was voldoende om de overwinning binnen te sleuren. Mijn tweede overall-winst bij de Elites en Beloftes dit jaar!

Foto's: Wim Lemmers. De rest van de foto's zijn hier te bekijken op mijn facebook-atletenpagina, vergeet die niet te liken voor de laatste updates!


< Wedstrijdverslagen 2014

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray: Als een van de eersten mocht ik dit nieuwe dynamische duo onderwerpen aan een duurtest. Dat viel zeker niet tegen, lees snel mijn bevindingen over mijn nieuwe weapon of choice!

  [ lees verder ]